דבר העורכת
פינת היו"רית
בינה מלאכותית ופסיכומטריקה
נעים להכיר
מדידת כישורים מורכבים
חם מן התנור
מבחנים אדפטיביים
מבזקים
מידעונט אפי
גיליון 8
פינת היו"רית
שלום רב לכל חברות וחברי אפי!
זהו הגיליון השמיני של המידעונט המקוון של אפי, והוא הגיליון השלישי בעריכתה המוצלחת-מאד של עינת נוטע-קורן.
התייחסויות לאינטליגנציה המלאכותית ויישומיה, על יתרונותיהם ומגבלותיהם, מתחילות לתפוס מקום גם במידעונט אפי, ואני שמחה על כך.
בגיליון הזה, למשל, עינת מתארת מפגש משעשע שלה עם "מר/אדון צ'ט GPT", בנושא אפי. מהשיחה ביניהם אפשר ללמוד בין היתר על כמה מגבלות, חלקן של AI וחלקן של אגודה כמו שלנו: איכות התשובות של צ'ט GPT תלויה מצד אחד באיכות ודיוק השאלות שהוא נשאל, ומצד שני בקיומם של נתוני-עתק רלבנטיים שהוא יכול ללמוד מהם כלומר בכמות המידע הרלבנטי שעומד לרשותו ברשת על הנושא הנידון. ועם כל הכבוד, ויש כבוד, אפי היא לא בדיוק נושא מבוקש במרחבים הללו, כלומר לא כתוב עליה שם מספיק כדי שיהיה לצ'ט GPT ממה ללמוד עליה.
גם המאמר המעניין מאד של אלון מהרשק, על הפוטנציאל המלהיב של הבינה המלאכותית לתרום ל"קפיצת מדרגה" של כלי המדידה במדעי החברה, גרם לי לתהות על המשמעויות של כל זה במציאות הישראלית; אני מתכוונת למציאות של מבחנים בעברית, בערבית ובשפות נוספות שאינן אנגלית. זאת לאור התלות של AI בקיום של מידע רלבנטי על האוכלוסיות שאותם הם אמורים לבחון, וכמות ואיכות הכלים הרלבנטיים ברשת בשפות שאינן אנגלית.
הכנס השנתי שלנו
הכנס השנתי ה-19 של אפי התקיים בהצלחה רבה ב-14.2.23 במלון יערים שבמעלה החמישה, בו אפשר היה להיפגש פנים אל פנים כמו שנהגנו לעשות לפני פרוץ הקורונה.
לכנס הזה היו למעלה מ-200 נרשמים (הרשמת-שיא בתולדות כנסי אפי), מ-34 גופים וארגונים. בהם 7 אוניברסיטאות, 5 מכללות ו-22 גופים אחרים שבהם עוסקים/מתעניינים במדידה והערכה; אלה הם (לפי סדר הא"ב):
אבני ראשה, המכון למנהיגות בית ספרית; ביה"ס הריאלי בחיפה; המרכז הארצי לבחינות והערכה (מאל"ו); המרכז הארצי לסימולציה רפואית (מסר); המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט"ח); הרשות הארצית למדידה והערכה (ראמ"ה); רשת אמית; חברת unity; חותם; טלדור; יואל גבע ; יד הנדיב; לוגיפס; מוח 10; מוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית; מידות; מכון אדם מילוא ; מכון הנרייטה סאלד; מרכז קהילתי מורשה, בית קנדה; משטרת ישראל; פסיפס; קידום; קנדיטק.
באסיפת החברים/ות בסיום הכנס, אושררו תוצאות הבחירות למועצה, עליהן דווחתי לכם בגיליון הקודם של המידעונט, וכן אושרה ההצעה להוסיף לתקנון אפי פיסקה שנועדה לאפשר לאפי לקיים הצבעות מקוונות בעת הצורך (כמו הצורך שעלה בתקופת הקורונה).
כפי שכבר כתבתי לכם, חשוב בעיני להגדיל את מספר חברי אפי ומעורבותם באגודה, וכן להרחיב בקרב אוכלוסיות רחבות של אנשי מקצוע, במיוחד במדעי החברה, את המודעות לידע הקיים והמצטבר בתחום הפסיכומטריקה ואת מעגל העושים בו שימוש מושכל.
ראייה אופטימית של הפוטנציאל לכך אפשר לקבל מצד אחד ממספר המצטרפים באופן שוטף לקבוצת הפייסבוק של אפי (בעת כתיבת השורות האלה רשומים בקבוצת הפייסבוק של אפי 375 חברים וחברות. רשימת חברי האגודה קצרה בהרבה); ומצד שני מההרשמה המשמעותית לכנס השנתי 2023 ממגוון רחב של גופים, ומההשתתפות הפעילה בו כמציגים: 16 מציגות/ים, 51 חתומים על המצגות; כל מצגת הייתה פרי עבודתם של 1 עד 8 כותבים; אחדים השתתפו ביותר ממצגת אחת. בנוסף, מסקר המשוב של הכנס עלה כי שליש מהמשיבים הם משתתפים חדשים – זו הפעם הראשונה או השנייה שהם משתתפים בכנס; וכרבע מהמשיבים אינם חברי אפי.
את ממצאי המשוב תוכלו לראות באתר אפי, ועיקרם הוא שרוב-רובם של המשיבים לסקר היו מרוצים כללית מהכנס, רובם גם היו מרוצים במידה רבה עד רבה מאד מהיבטי התוכן של הכנס: ממגוון ההרצאות, מאיכות ההרצאות ומהתאמת ההרצאות לתחומי העניין שלהם; שביעות רצון גורפת נרשמה מההיבטים האדמיניסטרטיביים של הכנס (שעות הכנס, מערכת ההרשמה, משך ההפסקות) ורק ממקום הכנס (מלון יערים), שביעות הרצון הייתה בינונית והרבה מההערות המילוליות התייחסו אליו בביקורתיות.
בסקר המשוב גם הועלו בין היתר בקשות לתכנים הבאים:
-
הרצאה אחת מעמיקה יותר (נניח של כ-40 דקות), של מרצה מוזמן, keynote speaker
-
חשיבה על שיתופי פעולה אפשריים
-
הרצאות העוסקות בהערכה (evaluation) שעושה שימוש בכלי מדידה
-
דיונים/שולחנות עגולים, גם להיכרות בין המשתתפים ממקומות שונים וגם בנושאים אסטרטגיים של מגמות בתחום והעתיד שלו
-
מרצים המשיקים לפסיכומטריקה מהעולם הפרטי/מסחרי
-
הרצאות על עולם המבחנים בבתי הספר
לכל זה ועוד אנו זקוקים לתשומותיכם, כיון שכידוע תוכניתו של כל כנס תלויה במידה רבה בתכנים שמגיעים אלינו מכם. אנא קחו זאת בחשבון מול הקול הקורא שנפרסם לקראת הכנס הקרוב, ושלחו לנו מגוון רחב של הצעות, כולל גם לממשקים עם הרעיונות דלעיל.
ולסיום,
אני מקווה שאתם כבר מודעים לקיומו של המידעונט כבמה לחילופי מידע, ידע ודעות בין כל המתעניינים והעוסקים במדידה ובהערכה במדעי החברה.
אתם מוזמנים מאד לבקר באתר אפי (שבו מופיעים כל הגיליונות הקודמים), לתרום כתבה למידעונט ולהצטרף ולהיות פעילים הן באגודה והן בקבוצת הפייסבוק שלנו.
בברכה חמה,
ריטה סבר, יו"ר אפי
ritasever9@gmail.com